Bläckpatroner.com
20Dec/110

Är det dags att köpa en ny skrivare? En köpguide för skrivare.

Av Jonas

Vilken skrivare ska jag välja? Det är en av de vanligaste frågorna vi får på Patroner.se faktiskt är det vanliga än frågor kring vilken bläckpatroner som kunden ska välja eller bäst utskriftsresultat. Vi skulle kunna rekommendera skrivare som är billiga i inköp men som konsumera mängder med bläck och på så sätt maximera våra intäkter men det gör vi inte, snarare tvärtom. Vi anser att vår expertis inom toner/bläck segmentet och att vi är återförsäljare av skrivare gör det möjligt att ge så objektiva svar som möjligt. Vi vet vilka skrivare som funkar bra, vi vet om kända problem och vi kan allt om toner och bläck.

Vilken skrivare rekommenderar vi då? Önskvärt vore att ha en specifik skrivare som vi alltid kan rekommendera men rekommendationen för dig beror på ett flertal faktorer som vi kommer diskutera nedan.

11Nov/110

Hur fungerar en skrivare?

Av Jonas

Vi använder våra skrivare varje dag, men vet du verkligen vad som händer i processen från bilden på din skärm till att den hamnar på en utskrift? Oavsett vilken typ av dokument som du skriver ut, ett brev, exceltabell, pdf eller foto, och oavsett vilken typ av skrivare som du använder, HP, Xerox, Samsung, Brother, Lexmark, så finns det likheter hur din skrivare fungerar.  Det är en mjukvara som ansvarar för att skicka data till skrivaren. Denna mjukvara kallas drivrutiner till skrivare.  Drivrutinen översätter data från applikationen i ett format som skrivaren förstår, drivrutinen kontrollera även om skrivaren är kopplad, påslagen och fungerar korrekt. Det finns två huvudtyper av skrivare, laserskrivare och bläckstråleskrivare.

Hur en laserskrivare fungerar:

Laserskrivarens funktion är baserad på statisk elektricitet.  En snurrande trumma mottar en elektrisk laddning från en tråd som kallas coronatråd medan den snurrar en tunn laserstråle lyser över dess yta för att ladda ur på olika punkter för att skapa en bild på trumman.

Då bilder är satt så lägger skrivaren positivt laddat tonerpulver på trumman. Tonern fastnar endast på de negativt laddade områdena.

Efter att tonerpulvret är pålagt till bilden på trumman så placeras pappret på rätt ställe. Pappret får en negativ laddning av coronatråden. Det negativt laddade pappret har en starkare dragningskraft än det statiskt laddade tonerpulvret som hålls på trumman så pappret drar tonerpulvret från trumman och förflyttar bilden till pappret. Då bilden är flyttad så knäpper en coronatråd till pappret för att ta bort det från trumman

Hur en bläckstråleskrivare fungerar:

En bläckstråleskrivare använder sig av mycket små droppar av bläck för att skapa bilden.  Bläcket kommer från en bläckpatron som är placerat i skrivarhuvudet. I skrivarhuvudet finns det flera olika munstycken som sprayar droppar av bläck. De flesta bläckstråleskrivare använder 1-4 bläckpatroner.  Enklare skrivare använder oftast en eller två patroner. Mer avancerade skrivare använder en bläckpatron för varje färg.

Det finns i huvudsak två olika typer av bläckstråleskrivare:

En typ har munstycket monterat i skrivaren och i den andra sitter munstycket på bläckpatronen. Kvalitén skiljer sig inte mycket men kostnaden kan skilja sig avsevärt. En skrivare med inbyggt munstycke kan vara dyrare i inköp men bläckpatronerna till dessa är oftast billigare.

Bläckstråleskrivaren kan antingen använda sig av en teknik där en resistor skapar värme vilket förångar bläcket till små bubblor och sen förflyttas bubblorna till pappret. Denna teknik är vanlig för konsumentskrivare. Större modeller använder sig av en annan teknik där kristaller på baksidan av bläckbehållaren som vibrerar när den får elektrisk stöt. Vibrationen från kristallen får bläcket ut ur munstycket.